Bæreevne dyner

Bæreevne dyner – måler kvalitet

Bæreevne dyner – Måleenheden som måler kvaliteten af den dunblanding som man bruger i dundyner eller puder hedder bæreevne. Fjer er hårde og stive og indeholder ikke så meget luft som dun. Derfor er dun meget bedre fyld til dyner, hvor det gælder om at have høj isoleringsevne. Kort sagt….

“Jo finere dun, Jo højere bæreevne, jo bedre dyner”

Vi anbefaler, at man køber danske dyner med en så høj bæreevne som muligt; Mindst andedunsdyner med bæreevne 10, men gerne moskusdunsdyner med bæreevne 11. Allerhelst gåsedunsdyner bæreevne 12 eller 13, men de er ret dyre.

Bæreevne dyner
100 gram dun/fjer bæreevne 8 – 13

 

 

Bæreevne fortæller ikke hvor varm en dyne er!

Bæreevne dyner – bæreevnen fortæller hvor god dunblandingen i dynerne er. Så ønsker du at vide hvor varm dynen er, så skal du sammenholde bæreevne dyner med fyld vægten af dunene i dynen. Jo højere bæreevne, jo lettere er dunene og jo færre skal der til for at opnå den rigtige isolering og temperatur.

En varm dundyne med 800 gram dun, bæreevne 13 er lige så varm som en dundyne med 1.200 gram dun/småfjer bæreevne 8.

Bæreevne er den mest korrekte måleenhed til dundyner. Nogle forsøger også at skrive hvor stor procentdel dun der er i forhold til fjer. Det er bare umuligt at sige hvornår et dun er et dun, i forhold til en lille fjer. Vi har her forsøgt at lave et skema, som fortæller hvordan dun / fjer forholdet er i forhold til bæreevne dyner.

Småfjer Dun
Andedunsdyne, bæreevne 8 40% 60%
Andedunsdyne, bæreevne 9 30% 70%
Andedunsdyne, bæreevne 10 20% 80%
Moskusdyne, bæreevne 11 10% 90%
Gåsedunsdyne, bæreevne 12 0% 100%
Gåsedunsdyne, bæreevne 13 0% 100%

Læs mere om bæreevne i dun dyner eller køb en ny varm vinter dundyne her